PRÁCTICA 3. FINLANDIA VS ESPAÑA EN EDUCACIÓN.

Finlàndia, un exemple de model educatiu.scorepisa

Fa anys que es va qüestionant una pregunta que tots els espanyols i catalans es fan, ¿per què la educació no progressa adequadament?. Són moltes les respostes a aquest misteri actual i realment són molt preocupant. En aquest text, explicaré quines diferències es troben en l’actualitat amb, suposadament, el millor exemple de sistema educatiu del moment, el sistema educatiu finlandès.

 

A Finlàndia, amb el millor sistema educatiu del món, la pedra angular de l’ensenyament és el professor. Amb un bon sou, però també amb una excel·lent formació i motivació per impartir els seus coneixements entre els alumnes. Les fortes inversions de l’Estat, en formació del professorat i en mitjans, ajuden els educadors a realitzar la seva tasca. Per donar classes se’ls exigeix una titulació universitària de caràcter superior. Ser mestre de primària requereix 6 anys de carrera universitària.

A diferència amb Espanya, la feina de mestre esta com molt infravalorada. La carrera de mestre aquí són de 4 anys. El sou del mestre a Espanya, en comparació a Finlàndia, és més baix. Espanya un mestre pot cobrar el voltant de 1.400€. Per un altre banda, a Finlàndia aproximadament cobren uns 2.900€. La diferència es abismal.

Com hem pogut observar en el vídeo visionat a l’aula, per ells ser mestre/a es transmetre valors els nens i nenes, és vocació completa. En el cas d’Espanya, ser mestre/a és una feina senzilla, poc valorada i mal interpretada. Una de les diferències més importants que es poden trobar és en el moment en què accedeixes a la Universitat a través de la nota de tall demanada. A Finlàndia és d’un 9’5 sobre 10. En canvi, aquí a Espanya és d’un 6’5 sobre 14. La diferència parla per si sola.

A més a més, el que també ens diferencia és l’afany per continuar formant a aquests professors. Els col·legis finlandesos busquen motivar els seus docents, que estan molt preocupats per mantenir-se al dia amb els canvis de la societat i de la seva professió. Els professors tenen una “formació permanent”. L’objectiu d’aquest procediment no és altre que seleccionar a aquells professors que estiguin millor qualificats per a cada lloc en particular. I si un professor no realitza el seu treball de forma satisfactòria, poden canviar-lo per un altre. L’escola pública a Finlàndia és diferent, és com si cadascuna fos de gestió privada.

La situació de pobresa infantil a Espanya és molt superior a la de Finlàndia. Actualment a Espanya conté un 12% de pobresa infantil, i en el cas de Finlàndia un 3%. Són dades molt significatives, i que realment són molt preocupants. Pel que fa el gràfica que mostro en aquesta entrada, es pot observar que les diferències, en aquest cas, entre Finlàndia (Groc) i Espanya (Vermell) són molt impactants en les matèries de Ciències, Lectura i Matemàtiques en les proves PISA realitzades el 2006. Es troba en la posció novena, just per davant de Noruega, Itàlia i Portugal.

 

En conclusió, i per acabar, podríem dir que el nivell del simple fet de valorar la professió de docent, i no només parlant de resultats, Espanya està a anys llum de Finlàndia. Això pel nostre país és una senyal de millora immediata, per tal de modificar l’educació del nostre país. Són moltes les propostes de millora, però aquestes millores s’han de transformar en fets i accions. No dic que hem de fer un model igual que els finlandesos, però si hi ha d’haver un marge de progrés cap un aproximament en aquesta educació exemplar.

Links de recerca:

http://javiermegias.com/blog/2010/03/finlandia-excelencia-en-la-educacion-clave-de-la-innovacion/

 

http://www.fluvium.org/textos/familia/fam201.htm

http://www.libertaddigital.com/internacional/europa/2013-10-04/sabado-que-tiene-el-modelo-educativo-finlandes-que-no-tiene-el-espanol-1276501044/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s